Ogledala za avto

Kako zunanja stranska ogledala pravilno nastaviti?

Posted by

Preden se odpravimo na cesto, se moramo prepričati, da smo v pravem položaju za vožnjo in da so vsa zrcala v avtomobilu pravilno nastavljena. Nastavitev zrcal v avtomobilu je ena od prvih stvari, ki se jih naučimo pri teoretičnem in praktičnem usposabljanju za novega voznika.

Vsakokrat, ko bomo sedeli na voznikovem sedežu v avtomobilu, bomo morali poskrbeti, da so tako notranja kot zunanja avto ogledala nameščena v pravilni položaj. Zrcala v avtomobilu prilagajamo glede na naš položaj, ko sedimo na sedežu. Ni posebnega pravila, ki bi narekovalo, za koliko centimetrov morajo biti zrcala pomaknjena navzgor, navzdol, levo in desno. Pri tem je namreč najbolj pomembno, da ima voznik optimalen pogled na dogajanje, tako s sprednje, stranske in iz zadnje strani. Pri tem pa mora voznik paziti tudi na bok avtomobila, ki je velikokrat v slepi točki.

Kako v avtomobilu nastaviti desno zunanje zrcalo?

Desna zunanja ogledala za avto so pravzaprav voznikova zrcala. Prav zato se moramo prepričati, da je vidno polje v središču zrcala. Vidno polje oziroma obzorje je najbolj oddaljena točka, na kateri cesta za nami izginja. Prepričajmo se, da imamo dober pogled na vsa vozila v prometu, ki se nahajajo v ozadju in desno od voznikovega položaja.

Ogledala za avto

Prav tako se moramo pri desnih zunanjih zrcalih prepričati, da lahko na levem območju zrcala vidimo le minimalno sliko našega avtomobila. Pravilna nastavitev desnega zunanjega zrcala v avtomobilu je pri vožnji pomembna zato, ker vozniku omogoča, da se lažje vključi na prehitevalni vozni pas in neko vozilo pri tem prehiti.

Kako v avtomobilu nastaviti levo zunanje zrcalo?

Pri nastavitvah zunanjega levega avto ogledala veljajo enaka pravila kot pri desnem zunanjem zrcalu. Levo zrcalo na zunanji strani avtomobila prilagajamo toliko časa, dokler ne ugledamo obzorja v središču zrcala in minimalno sliko avtomobila na desnem območju zrcala. Levo zunanje zrcalo vedno prilagajamo iz voznikovega sedeža, saj je od tu pogled povsem drugačen, kot če bi zrcalo nastavljali iz sovoznikovega sedeža.

Silux, spletna trgovina z rezervnimi deli za avto, nudi tudi prilagojena modelu avtomobila in cenovno ugodna stranska ogledala, njihova ohišja, smernike in steklo.

Članki iz iste kategorije: