Otroški skiro za ure aktivne zabave

Posted by

V času naše mladosti je veljalo, da vsak otrok potrebuje kolo, ki mu hkrati pomaga do mobilnosti, mu omogoča gibanje, ter ga uči osnovnih motoričnih spretnosti. Če je večina otrok dobila kolo v času vstopa v šolo, pa se je sedaj zavoljo novega otroškega »prevoznega sredstva« letvica spustila nekoliko nižje. Otroku danes že za drugi ali tretji rojstni dan kupimo skiro, ki izpolnjuje iste naloge, kot jih je v naših časih imelo kolo.

Skiro je več kot igrača

Vsaka igrača in vsaka igra, ki nekaj šteje, ni namenjena le kratkočasenju, temveč ima tudi pomembno vlogo za otrokov razvoj, saj mu pomaga razvijati mnoge spretnosti. Enako velja tudi za skiro, ki je v tem smislu odličen razvojni pripomoček, s katerim se najmlajši v osnovi učijo ravnotežja in motorike. Skiro pa ni pomemben le zaradi učenja gibalnih vzorcev, temveč zagotavlja tudi prvo obliko mobilnosti z nekim pripomočkom. Tako otrokom z uporabo skiroja ni potrebno več hoditi peš, temveč se lahko na dvorišču oziroma v spremstvu staršev tudi drugje na krajši razdaljah gibajo na inovativen in enostaven način, ki zahteva manj fizičnega truda. Še vedno pa skiro ni nekaj, pri čemer otroku ne bi bilo treba vlagati energije. To pomeni, da je predvsem v današnjih časih, ko se otroci gibajo vse manj, to pa vodi tudi v debelost in druge zdravstvene težave, vožnja s skirojem več kot odlična. Predstavlja aktivno preživljanje prostega časa!

otroški skiro

Kakšen skiro je primeren za vašega otroka?

Večinoma se starši danes odločajo za nakup lesenega skiroja, saj je les veliko bolj trpežen od plastike, hkrati pa je leseno vozilo lažje od kovinskega ter ga je tako lažje upravljati. Poudariti velja tudi to, da je les naraven material, torej na takšen način otroka neposredno tudi okoljsko ozaveščamo.
Skiro mora otroku ustrezati po višini, zato je najbolje, da je mogoče višino krmila prilagajati. Prvi skiroji imajo običajno spredaj dve kolesi, da je na njih lažje ohraniti ravnovesje, prav tako pa je pri marsikaterem mogoče zaviti ne le z obračanjem krmila, temveč tudi zgolj z nagibanjem telesa.

In ne pozabite: tudi skiro lahko vodi v padce in poškodbe, zato je nujno poskrbeti za varnost! Pri vožnji s skirojem naj ima otrok zato glavo vedno zaščiteno s čelado, priporočljiva pa je tudi uporaba ščitnikov za kolena in komolce. Tako bo aktivna zabava resnično zabavna in se ne bo končala s solzami.

Članki iz iste kategorije: