Osvojite WordPress osnove

Posted by

Glede na to, da vas očitno zanimajo WordPress osnove, ta daleč najbolj priljubljen CMS na planetu zagotovo že poznate. Naj zato preidemo kar do razlogov za izjemno priljubljenost. Prvi je zagotovo ta, da je uporaba platforme WordPress brezplačna, saj gre za odprtokodni sistem. Kot drugega lahko omenimo visoko stopnjo razširljivosti, za kar poskrbijo tako vtičniki kot grafične predloge. K množični uporabi pa je dobršen del doprinesla tudi popolna enostavnost. Četudi s spletnimi sistemi nimate izkušenj, boste WordPress nedvomno hitro osvojili.osvojite-wordpress-osnove

Kako je najbolj enostavno namestiti WordPress?

Daleč najenostavneje bo, če poiščete ponudnika gostovanja, ki vam bo ob zakupu paketa gostovanja poslal dostopne podatke za uporabo nadzorne plošče cPanel. Znotraj nadzorne plošče poiščite ikono Softaculous (ali morda kar ikono WordPress) ter kliknite nanjo. Tam poiščite WordPress, uredite nekaj osnovnih nastavitev ter namestite sistem. Po končani namestitvi bi morali zagledati dve povezavi – do vaše spletne strani ter do administracije le-te.

Izberite grafično predlogo

Vpišite se v administracijo in na levi strani v meniju poiščite povezavo »Videz« in nato »Teme«. V levem zgornjem kotu boste zagledali gumb »Dodaj novo«. Kliknite nanj in že boste lahko izbrali eno izmed mnogih brezplačnih tem. Če vam brezplačne grafične predloge ne zadoščajo, v Google vtipkajte »WordPress Templates« in preverite malo morje možnosti, ki so vam na voljo. Plačljive teme običajno nudijo več funkcionalnosti, so bolj dodelane in zagotovo tudi bolj unikatne.

Namestite vtičnike

Vtičniki predstavljajo dodatne komponente, ki WordPress spletni strani prinesejo dodatne funkcionalnosti. Z vtičniki lahko denimo poskrbite za urejanje elementov optimizacije strani, kompresijo slik, kontaktni obrazec, anketo, obvestilo o piškotkih, galerijo slik in podobno. Z vtičnikom, ki sliši na ime WooCommerce, lahko spletno stran spremenite v spletno trgovino. Ni slabo, mar ne? Pred namestitvijo omenjenega vtičnika se velja pozanimati, če nameščena grafična predloga podpira možnost spletne trgovine.

Dodajte vsebine

Ko boste izbrali grafično predlogo, ki vam najbolj ustreza, prav tako pa boste namestili tudi nekaj najpomembnejših vtičnikov, bo čas za objavo vsebin. Te lahko objavljate kot strani ali kot prispevke. Slednji pridejo prav za blog, sicer pa uporabljajte strani. Kot boste videli, je urejevalnik vsebin zelo preprost, tako da ne bi smeli imeti težav. Tudi vstavljanje slik, videov in drugih vsebinskih elementov je zelo enostavno.

Izbrišite vzorčne vsebine

Ne pozabite izbrisati vzorčne vsebine ter vzorčnega prispevka, ki se vneseta samodejno ob namestitvi sistema WordPress. Če ju ne boste izbrisali, ju bo Google našel in uvrstil v svoj spletni iskalnik. Tega si ne želite, saj ima negativen vpliv na optimizacijo spletne strani. Podobno velja za plačljive grafične predloge, kjer pogosto prejmete tudi veliko vzorčne vsebine za lažje urejanje spletne strani. Pazite, da je ne objavite, saj jo bo Google hitro indeksiral.

Članki iz iste kategorije: