Glavne odlike kakovostnega strežnika

Posted by

Pri izbiri spletnega gostovanja ne smemo gledati le na ceno. Priporočljivo je, da za storitev odštejemo nekoliko več, saj za malo denarja preprosto ne moremo računati na visoko kakovost. Čeprav je pri gostovanju zelo pomembna tudi podpora naročnikov, ki prav tako vpliva na višino cene, pa bomo danes pozornost namenili samemu strežniku.strežnikTorej računalniku, ki je brez prestanka povezan s spletom, na njem pa so shranjene spletne strani, do katerih lahko dostopajo uporabniki svetovnega spleta.
Osnovna odlika kakovostnega strežnika je zanesljivost. Enostavno povedano gre za to, da je strežnik ves čas delujoč in povezan v svetovni splet, spletne strani na njem pa dostopne spletnim uporabnikom. Priporočljivo je poiskati ponudnika, ki zagotavlja 99,9 % zanesljivost. Na ta podatek je običajno dana tudi garancija, je pa res, da je posameznemu naročniku, sploh pa takšnemu, ki se na stvari ne spozna, precej težko dokazati, da je strežnik v enem letu deloval npr. 99,3 % časa. Nekateri ponudniki zagotavljajo tudi 100 % zanesljivost, seveda pa je cena za takšno gostovanje mnogo višja. Večini naročnikov se odšteti mnogo več za dodaten 0,1 % ne izplača.
Druga odlika kakovostnega strežnika, za katero bi prav tako lahko zapisali, da je osnovna oz. nujno potrebna, je varnost. Na ravni strežnika mora ponudnik gostovanja poskrbeti, da ne prihaja do vdorov in okužb. Vsak naročnik pa je odgovoren za svojo spletno stran. Če je ta neposodobljena, to pa je razlog za vdor in težave, povezane z njim, je krivda na strani naročnika. Pogost razlog za okužbo strani je tudi uporaba grafične predloge ali vtičnika, ki je bil pridobljen na nelegalen način. Če nekje najdete grafično predlogo za ceno 0 €, čeprav gre v resnici za plačljivo predlogo, je nikakor ne smete uporabiti. Obstaja namreč zelo visoka verjetnost, da se v njej nahaja zlonamerna koda.
Tretja odlika, ki v največji meri loči kakovosten strežnik od nekakovostnega, je hitrost. Ima ponudnik gostovanja na spletni strani javno objavljeno, katere strežnike uporablja? Kaj vse je vanje vgrajeno? Potem pred naročniki ne skriva teh podatkov, kar pomeni, da s ponosom razkrije karakteristike strežnika. V primeru slabih ali zastarelih strežnikov ponudnik takšnih informacij zagotovo ne bi razkrival. Ostanimo še nekoliko pri hitrosti, saj obstaja še en pokazatelj, s katerim naročnik lahko hitro oceni, ali bo deležen hitrega ali počasnega spletnega gostovanja. SSD diskovne enote so od klasičnih HDD mnogo hitrejše, zato tudi tako imenovano SSD gostovanje deluje hitreje. Poiščite torej ponudnika, ki ima v svoje strežnike vgrajene SSD diske.
Naj za konec podamo še en koristen nasvet. Pred zakupom gostovanja se prepričajte, da se strežnik nahaja v državi, na katere obiskovalce boste s svojim spletnim mestom ciljali. Če bo torej vaša stran namenjena uporabnikom iz Slovenije, naj bo tudi strežnik lociran v Sloveniji. Na ta način bodo odzivni časi mnogo manjši, strani pa se bodo obiskovalcem posledično prikazovale hitreje.

https://www.youtube.com/watch?v=DFmPg_qWxA8

Članki iz iste kategorije: