Kožna znamenja se nepredvidljivo preobražajo skozi celo življenje

Posted by

Za povprečnega posameznika je značilno, da ima na koži nekaj deset znamenj. Njihovo število je odvisno od genov. Znamenja pa lahko nastajajo tudi na novo ter se skozi celo življenje nepredvidljivo preobražajo. Večinoma kožna znamenja niso nevarna. Kljub temu pa se nekaj vrst znamenj lahko razvije tudi v kožnega raka. Takšna znamenja je treba imeti ves čas pod nadzorom.

Sicer pa se sama pojavnost raka na koži med drugim povezuje z večjim izpostavljanjem UV žarkom, škodljivimi vplivi različnih dejavnikov pa tudi z gensko zasnovo. Za prepoznavanje nenavadnih sprememb pa je svojo kožo treba dobro poznati in jo redno pregledovati.

Večinoma kožna znamenja niso nevarna. Kljub temu pa se nekaj vrst znamenj lahko razvije tudi v kožnega raka.

Večinoma so kožne in podkožne spremembe benigne narave

Kožne spremembe so v večini primerov torej benigne narave in kot takšne nenevarne. Mednje na primer uvrščamo starostne keratoze, fibrome, pigmentna znamenja, papilome, lipome, aterome. Kljub temu da ne ogrožajo našega zdravja, pa so lahko takšna znamenja moteča predvsem iz estetskega in praktičnega razloga. Številni ljudje si jih želijo odstraniti.

Odstranjevanje kožnih sprememb pa je toliko pomembnejše oziroma nujnejše, če gre za potencialno nevarne oziroma maligne spremembe. Nekatera kožna znamenja bi bilo treba odstraniti čim prej po prepoznavi. Mednje na primer uvrščamo maligni melanom, bazalno celični karcinom, ploščatocelični karcinom. Če torej sumimo, da je sprememba maligna, jo je najbolje izrezati z varnostnim robom ter jo poslati k patologu na mikroskopski pregled. Ta namreč poda ustrezne informacije o sami naravi tvorbe.

Načini odstranjevanja kožnih sprememb

Odstranjevanje kožnih sprememb lahko poteka na različne načine. Najprimernejši način se mora izbrati glede na velikost, vrsto pa tudi lokacijo kožne spremembe. Benigne spremembe se lahko odstrani termično – z diatermijo ali laserjem. Pri izrezu se odstrani del kože s spremembo, in sicer v obliki elipse. Robove se tako lahko zašije brez napetosti ter odvečne kože na obeh koncih. Odstranjeno tkivo se pošlje na histološko preiskavo. Tako se določi narava tvorbe.

Odstranjevanje kožnih sprememb lahko poteka tudi z drugačnimi metodami. Pri njih odstranjevanje šivov na koži ni potrebno, ker se rana v zgornjem sloju zaceli samo v nekaj dneh. Takšen način odstranjevanja znamenj na koži je ustrezen samo za površinsko rastoče spremembe.

Vsakokrat, ko si boste zaželeli izrezati kožna znamenja, je dobra odločitev obisk plastičnega kirurga. Ta se namreč vsakodnevno ukvarja z estetsko in rekonstruktivno kirurgijo. Pozna metode in tehnike, s katerimi lahko zagotovi odlične estetske rezultate.

Preberite si še naslednji članek: Kolagen lahko spodbudimo na naraven način

Ste se kdaj vprašali, ali je možno s prehrano spodbuditi naravno tvorbo kolagena v telesu? Berite naprej in izvedeli boste več.

Članki iz iste kategorije: