Kako se boste ogrevali? Z radiatorji ali s talnim gretjem?

Posted by

Imate novogradnjo, v katero bo potrebno namestiti ogrevanje, ali pa samo razmišljate o zamenjavi ogrevalnega sistem. Če ja, potem vam svetujemo, da si vzamete nekaj minut časa, da preberete tale članek, ki bo lahko odločilno vplival na to, za kakšen način ogrevanja objekta, se boste odločili. Seveda je najbolje če to storite že med samim načrtovanjem gradnje, pa vendar se lahko še vedno včasih premislimo. S čim se boste torej greli? Bodo to klasični radiatorji ali pa mogoče talno gretje?
radiatorO tem, ali boste objekt ogrevali s talnim, stenskim gretjem ali z radiatorji, odločate seveda sami. Vaša odločitev bo vplivala tudi na videz prostora, v katerem boste živeli. S talnim in stenskim gretjem si boste zagotovili visoko stopnjo bivalnega udobja. Obenem pa boste s tem načinom ogrevanja pustili arhitektom veliko bolj proste roke pri zasnovi prostora.
Največja prednost talnega gretja je nizka temperatura vhodne vode. Ta bo zagotovila dovolj energetskih vnosov za prijeten in topel dom v vseh letnih časih. Ker je temperatura vhodne vode izredno nizka bodo tudi stroški posledično bistveno nižji v primerjavi, če bi enak objekt ogrevali z radiatorji. Talno gretje lahko tudi kombinirate s kotli na fosilna goriva, ali pa še bolje kar s toplotnimi črpalkami.
Na drugi strani pa imamo radiatorsko ogrevanje. Moderni radiatorji delujejo s pomočjo konvekcije, gre za preprost fizikalni pojav, kjer se topla tekočina oziroma zrak dviga. Ta naravni pojav so spretno izkoristili spretni razvijalci konvekcijskih radiatorjev. V njih se nahaja majhno grelno telo, okrog njega pa je prazen prostor, po katerem se ogret zrak dviguje in s tem ustvarja konvekcijo.

Takšni radiatorji toploto oddajajo usmerjeno, kar pomeni, da bo topel zrak idealno razporejen po celotnem prostoru. Zrak je tudi bistveno manj suh, kot pri klasičnih radiatorjih. Pohvalijo pa se lahko tudi z izjemno varnostjo, saj ne povzročajo opeklin. Poleg tega pa vam bo hvaležno tudi pohištvo, ki bo bistveno manj poškodovano zaradi sevanja, ki ga povzročajo klasični radiatorji.
Na kratko smo vam predstavili talno gretje in princip delovanja konvekcijskih radiatorjev. Oba sistema imata svoje prednosti. Kaj bo torej vaša izbira?

Članki iz iste kategorije: