Kako poskrbeti za lep in čist dom?

Posted by

Vsi si želimo bivanja v prijetnem bivalnem okolju, kjer se počutimo povsem sproščeno. Da bi to dosegli, mora biti naš dom lep in urejen. Pri tem ni dovolj, da ga opremimo s čudovitim pohištvom in dodatki, temveč je treba poznati tudi mnoge male trike, ki poskrbijo za pomoč pri organizaciji in čiščenju.

Opravila, ki pomagajo, da vaš dom “zadiha”

Če boste dom zgolj nekaj tedensko posesali, ta ne bo videti čist in urejen. V vsaki sobi se namreč nabere veliko stvari, ki “zmotijo pogled” in jih morda niti ne uporabljate. Enkrat tedensko si zato vzemite čas, da se znebite tistih reči, ki so pravzaprav “navlaka”: nogavice brez para, DVD-ji, ki jih ne gledate več, stare revije, stari dokumenti in računi, zapadli kuponi za popuste …

Uredite svojo garderobo in čevlje. V predsobi naj ima vsakdo zgolj po eno jakno, druge odnesite v omare. Tudi pokrivala, dežniki, sončna očala in čevlji naj se ne kopičijo.

Pri čiščenju nikoli ne pozabite na kopalnico. Dovolj je, da obrišete umivalnik in ogledalo ter s čistilom izboljšate vonj školjke, pa bo občutek takoj boljši – tudi če niste očistili kopalne kadi!

Pranja in sušenja perila se lotite takrat, ko veste, da boste imeli dovolj časa tudi za zlaganje in likanje. Nič ni bolj grozno kot gora perila, ki čaka na “obdelavo”.

Izpraznite kuhinjski pult in mizico v dnevni sobi. Ravne površine niso namenjene odlaganju stvari. Vsemu tistemu, kar morate nekam odložiti, pa trenutno ne veste, kam, namenite enega od predalov ali omaric v kuhinji ali dnevni sobi. Tako bodo stvari skrite pred očmi.

Imate veliko okraskov in dodatkov za dom? Na njih se nabira prah in hitro so videti kot “kič”. Držite se preprostega pravila, da imate v prostoru zgolj večje dodatke, manjših pa se znebite, saj bo tako videz bolj urejen in eleganten. Namesto treh majhnih svečk ali vazic imejte raje eno veliko – učinek bo izjemen!

Poiščite nasvete na spletu

Čiščenje in organizacija sta povsem enostavna, če veste, kako se ju lotiti. Poglejte na Aquasana.si ali katero drugo stran, ki se posveča urejanju in čiščenju doma. Hitro boste ugotovili, da lahko svoj dom očistite s povsem naravnimi in zdravju neškodljivimi snovmi, in to pogosto hitreje kot z nevarnimi čistili. Prav tako boste našli kup zamisli, kako pospraviti dom s pomočjo preprostih trikov in uporabe predmetov kot so stojalo za vino, kozarci za vlaganje, stari pekači za pecivo …

Članki iz iste kategorije: