Kaj obsega reševanje podatkov z diska?

Posted by

Moderne digitalne naprave so izredno zmogljive. Pomagajo nam, da ohranimo poslovni in kreativni fokus v našem življenju. Vse informacije, ki jih potrebujemo, so vedno varno shranjene na našem prenosniku ali namiznem računalniku. Lahko pa se zgodi, da se pokvari računalnik in izgubimo dostop do podatkov. V tem primeru nas morda zaskrbi, kako poteka reševanje podatkov z diska in cena, ki bo ob tem nastala. Preberite si ta kratek članek, da se seznanite o vsem, kar zajema reševanje podatkov.

Kam so izginili podatki?

Ko se nam pokvari trdi disk, SSD, USB ključ ali druga naprava, so podatki še vedno prisotni na njej. Dejansko pa ne moremo dostopati do njih, saj naprava ne deluje več tako, kot bi morala. Če se nam računalnik noče več prižgati, ali pa se operacijski sistem ne more naložiti, potrebujemo reševanje podatkov.

Tudi pametni telefoni, tablice in druge prenosne naprave lahko izkusijo okvare operacijskega sistema ali strojne napake. V vsakem primeru je možno vse informacije dobiti nazaj, če napravo prenehamo uporabljati in jo čim prej odnesemo strokovnjakom.

Kaj povzroči okvaro?

Reševanje podatkov z diska in cena storitve se lahko razlikuje. To je odvisno od vrste težave in težavnosti samega reševanja informacij z spominskega medija.

Okvare delimo na 2 specifični kategoriji, ki sta:

  • Storjne okvare

Strojne okvare se najbolj pogosto pokažejo na napravah, ki so starejše od petih let. Najbolj so na udaru trdi diski, ki postanejo dokaj nezanesljivi po določenem obdobju. Lahko se pa tudi zgodi, da je naš disk poškodovala poplava, padci, tresljaji ter podobni fizični faktorji v okolju.

  • Logične okvare

Virusi in napake operacijskega sistema so izredno pogoste. Največkrat jih lahko zasledimo na osebnih računalnikih. Take vrste napake je dokaj lažje odpraviti. Izjeme so, če imamo RAID konfiguracijo, kjer je reševanje podatkov malo težje.

Reševanje logičnih okvar je lažje, kot reševanje strojnih. Drugače je samo, če uporabljamo napredne RAID konfiguracije, ki so lahko dokaj zahtevne, če želimo z njih obnoviti podatke.

Ko zaznamo težave z računalnikom

Če računalnik javlja napake v sistemu, deluje zelo počasi ali pa se noče prižgati, svetujemo, da ga prenehamo uporabljati. To bo zagotovilo, da ne bo storjena dodatne škoda na spominskem mediju ali samem računalniku. Posvetujmo se s strokovnjaki, ki nam bodo vnaprej ocenili, koliko bo bila cena reševanja podatkov z diska.

Članki iz iste kategorije: