Varnost podatkov je ključna za vsakega posameznika in podjetje

Posted by

Dandanes so podatki nekaj brez česar si ne predstavljamo sodobnega življenja. Vsak izmed nas večkrat dnevno manipulira z raznovrstnimi računalniškimi napravami na katerih je shranjeno ogromno slik, video posnetkov, pisarniških dokumentov ipd. Že sam pametni telefon je v današnjem času postal majhen super-računalnik, ki ga uporablja na milijone ljudi po vsem svetu za delo, sproščanje in produktivnost. Res pa je, da nobena naprava ni neuničljiva in lahko povzroči veliko škodo, če nam prepreči dostop do informacij, ki so shranjene na njej. Tako je cena reševanja podatkov iz diska in drugih medijev različna, saj je vse odvisno od vzroka težav.

Zakaj prihaja do okvar trdih diskov?

Velikokrat lahko opazimo, da se pri stacionarnem računalniku hitro pokvari trdi disk. Resnica je, da so diski izredno vzdržljivi, saj brez problema delujejo zanesljivo 5+ let. Težava velikokrat nastane takrat, ko uporabljamo računalnik v neustreznem okolju. Tako se vse notranje komponente lahko pregrevajo, kar lahko povzroči tudi okvaro trdega diska. Magnetne plošče, ki se v njem nahajajo, so zelo občutljive na tresljaje, vročino, udare električne energije ipd. 

Tako delimo reševanje podatkov iz diska na sledeča razloga:

  • Logične okvare

To se okvare operacijskega sistema, ki jih povzroči virus, nestabilni gonilniki, nekompatibilni programi ipd. V tem primeru sam medij ni poškodovan in cena reševanja podatkov iz diska je nižka, kot pa če bi bilo kaj pokvarjeno. Odvisno je seveda od zaloge podatkov, ki jih je treba pridobiti nazaj in drugih dejavnikov.

  • Strojne okvare

Strojne okvare so zelo pogoste pri zastareli računalniški opremi. Propad opreme še pospeši prekomerno nabiranje prahu in nepravilna uporaba računalnika.

Virusi najbolj pogosto poškodujejo prenosnik in namizni računalnik

V podjetjih so virusi odgovorni za daleč največ primerov izgube podatkov. Temu je večinoma tako, saj lahko sam operacijski sistem hitro okužimo z inštalacijo aplikacij iz neznanih virov. Odpiranje elektronske pošte in sumljivih spletnih strani naredi tudi veliko škode. Temu se lahko ognemo, če imamo vpeljano kvalitetno varnostno kopiranje podatkov. Poleg tega pa lahko tudi:

  • Zaposlene izobrazimo o nevarnih spletnih straneh
  • Omejimo dostop zaposlenim do pomembnih računalnikov in podatkov, ki nočemo, da se jih poškoduje
  • Vpeljemo v podjetje NAS sistem, ki skrbi za kopiranje ključnih podatkov na temu namenjene trdi diske in SSD-je

Reševanje podatkov z mobilnih naprav

Mobilne naprave so postale nepogrešljiva tehnologija skoraj vsakega posameznika. Ko se kaj pokvari, izgubimo dostop do slik in drugih informacij, ki so nam drage. Reševanje podatkov iz mobilne naprave je možno pri profesionalnih podjetjih, ki se s tem ukvarjajo, kot je https://resevanje-podatkov.anni.si/. Vedno pa je priporočeno, da shranimo slike in druge datoteke s tablice, pametnega telefona, iPad-a in drugih naprav na računalnik, kjer bodo varne.

Članki iz iste kategorije: