Davčne blagajne 2015

Posted by

Davčne blagajne so nastale kot posledica boja proti sivi ekonomiji in kaznovanju davčnih goljufov in s ciljem razbremenitve poštenih davkoplačevalcev iz gospodarstva. Vlada RS Slovenije je na svoji seji 5.2.2015 sprejela sklep o načinu pošiljanja podatkov iz registrske blagajne na strežnik FURS. Gre za sistem izmenjave podatkov v realnem času prek interneta in sicer še pred izdajo računa. Registracijska ali POS blagajna preko interneta pošlje račun naprej na FURS, nato dobi nazaj verifikacijsko kodo, ki se v obliki QR kode izpiše na izpisanem računu.S posebnim programom bo možno na pametnem telefonu slikati kodo QR na računu in na ta način preveriti ali je račun zapisan pri davčni upravi FURS ali ne. Davčne blagajne bodo obvezne za vse pravne in fizične osebe, ki prodajajo blago ali storitve in pri tem prejemajo plačilo z gotovino. Za to se šteje plačilo z bankovci, kovanci in tudi s plačilnimi karticami. Izjema bodo le tiste osebe, ki jim že zdaj ni potrebno izdajati računa, to pa so kmetje, gozdarji in čebelarji, ki že zdaj prodajajo svoje izdelke iz osnovne dejavnosti. Davčne blagajne (http://www.davcna-blagajna.si/) bodo obvezne tudi za tiste, ki bodo izdali le nekaj računov na leto.

blagajne

Pri posredovanju podatkov bo imel veliko in pomembno vlogo internet kot komunikacijsko sredstvo. Davčne blagajne bodo obvezne in davčni strokovnjaki menijo, da se lahko z davčnimi blagajnami letno pobere od 300 do 500 milijonov evrov davka. Sedanja vlada Mira Cerarja se je odločila, da s 1. septembrom 2015 Slovenija prehaja na nov tip davčnih blagajn. Odločili so se za sistem blagajn s prenosom podatkov od prodajnega mesta do finančne uprave. Vlada ima tudi namen finančni upravi posredovati realne in kakovostne podatke.

Tako bodo na finančni upravi lažje ocenili, kje je potreben še poseben nadzor. V današnjem času krize, ko je siva ekonomija na pohodu, je uvedba davčnih blagajn še bolj potrebna, da bi se prišlo na sled goljufom in prevarantom, ki bi želeli mastno in neobdavčeno služiti na tuj račun. Uvedba davčnih blagajn je zato dobrodošla, saj bo uredila nastale nepravilnosti na finančnem področju. Davčne blagajne bodo namenjene vsem, tudi zdravnikom in odvetnikom in tako bo v državi nastopilo več reda in nepravilnosti bodo z uvedbo teh blagajn v veliki meri odpravljene.

Članki iz iste kategorije: