Bloganje – korist ali zgolj zabava?

Posted by

Tudi vi radi delite svoje znanje ter izražate svoje mnenje? Nekateri ostanejo zgolj pri nasvetih prijateljem, drugi se radi o priljubljenih temah na dolgo razpišejo v komentarjih na družabnih omrežjih, najbolj pametni pa se odločajo za bloganje. Zakaj najbolj pametni? Zato, ker lahko pri bloganju združimo prijetno s koristnim. Pišemo o stvareh, ki nam ležijo na duši in nas zanimajo ter veselijo, hkrati pa poskrbimo tudi za svojo promocijo in morda še zaslužek.

Bloganje o izbrani temi ali na splošno?

Ko se lotite pisanja bloga, se je dobro odločiti, o čem boste pravzaprav pisali. Nekateri blogi se ukvarjajo z različnimi tematikami, znotraj katerih najdejo posamezne zanimive teme in jih predelajo na način, ki podaja zanimive informacije ter nasvete. Eden takšnih blogov je na primer En, dva! Veliko pa je blogov, ki so nekoliko bolj ozko usmerjeni in se posvečajo posameznemu področju: kulinariki, potovanjem, vrtnarjenju, avtomobilom, znanosti… Najmanj je pravzaprav tistih pristnih blogov, ki ohranjajo svoj prvoten namen in obliko. Blog je namreč spletni dnevnik in kot takšen naj bi govoril predvsem o doživetjih in izkušnjah posameznika, njegove družine, njegove druščine…

Kako poskrbeti, da bo bloganje zabavno?

Če boste pisali o stvareh, s katerimi se srečate v vsakdanjem življenju ter vas navdihujejo ali silijo v razmišljanje in raziskovanje, potem boste blog gotovo pisali z velikim navdušenjem. Ne le, da boste z njim razsvetlili druge, temveč se boste tudi sami naučili veliko novega. Bloganje je torej odlično, da si širite obzorja oziroma pridobite splošno razgledanost.

Kako je lahko bloganje koristno?

Tudi pri nas je kar nekaj blogerjev, ki so se uveljavili kot trendsetterji oziroma ustvarjalci novih trendov. Pri njih so objave, ki jim je najprej botrovala zgolj osebna strast, hitro postale način, s katerim so si pridobili prepoznavnost na spletu. Ta je seveda prinesla veliko sledilcev, ki redno berejo njihove zapise, kar običajno opazijo tudi podjetja in oglaševalci. Če pišete o določeni tematiki, lahko z dobrim bloganjem pričakujete, da vam bodo podjetja pričela pošiljati svoje izdelke, z namenom, da bi o njih kaj napisali (predvsem dobrega) in tako pomagali pri njihovem promoviranju. Prislužili si boste tudi vabila na razne prireditve, novinarske konference, otvoritve in podobno. Najboljšim blogerjem pa so podjetja seveda pripravljena tudi plačati za sodelovanje ali jim nuditi druge ugodnosti v večjih vrednostih. Nič nenavadnega ni, če plačajo pot na kak sejem, ponudijo bivanje v svojih turističnih kapacitetah, kakšen zanimiv izlet. Seveda pa je treba vse to »oddelati« z zapisi na spletnem blogu in se tako oddolžiti.

Članki iz iste kategorije: