Kaj počne okulist?

Posted by

Okulist je specialist za vede o očesu in očesnih bolezni. V zdravstvenih domih in klinikah se opravljajo očesni pregledi, ki jih opravljajo okulisti. Njihova naloga je, da dobro pregledajo oči pacienta in če opazijo kakršne koli bolezni in napake, da to želijo tudi odpraviti, pomagati in svetovati. Če je na očesu kaj kar je potrebno operirati to tudi pacientu sporoči in opravita poseg na dogovorjen datum. Če pa okulist opaža, da se pacientu slabša vid in, da za to ni potrebna operacija, potem pa mu določi dioptrijo in ga napoti naprej k optiku (predlagamo optiko Aleksandra), kjer skupaj z optikom zanj izbereta primerna očala ali leče. Okulist lahko dela tudi v optični ordinaciji, ki poleg pregleda oči in odkrivanja težav, predpisuje tudi očala in kontaktne leče. okulist

Delovni pripomočki, ki jih potrebuje okulist

Selenove tablice so ene izmed najpomembnejših pripomočkov, ki jih potrebuje okulist, da lahko opravlja očesne preglede in določa ostrino vida pacienta. Po navadi so na teh tablicah označene številke in črke, ki jih mora pacient prepoznati, za otroke pa se uporabljajo kar sličice. Med drugimi pa potrebuje za svoje preglede tudi operativni mikroskop, mikroskop za pregled očesnega ozadja, oftalmoskop, aparat za merjenje očesnega pritiska, laser, povečevalno steklo in ultrazvok, ter v ambulanti za slabo vidne tudi posebna očala in lupe. Med drugim pa med pripomočke, ki jih okulist in pacient vsekakor potrebujeta je kartoteka pacienta in recept, ki ga okulist predpiše za potrebna očala ali kontaktne leče, ki jih pacient potrebuje in te najde v optiki.

Okulist ima svoj rezultat

Okulist mora biti pazljiv in svoje delo opravljati brez napak, saj so oči naš najbolj pomemben organ in brez njega bi zlo težko živeli. Rezultat okulista je, da svojega pacienta zelo dobro pregleda in s pomočjo aparatov odkrije njegovo težavo ali bolezen, ter to poskuša tudi odpraviti. Če lahko to stori sam, mora to opraviti brezhibno, drugače pa napiše recept za kontaktne leče ali očala. Velikokrat je vzrok napotitve pacienta k okulistu povečan visok holesterol, visok krvni pritisk, sladkorna bolezen ali pa multiplo skleroza. Zato je rezultat dela okulist, da pacienta nato napoti k drugem specialistu, ki je strokovnjak za takšne diagnoze. Okulist opravlja tudi operativne in kirurške posege.

Več na www.optika-aleksandra.si

Članki iz iste kategorije: