Vetrobranska stekla menjamo redko

Posted by

Na cesti se zgodi marsikaj!
Menjava vetrobranskega stekla je za marsikoga prava nočna mora. To ni tipičen servis, ki bi ga bili vsi tisti, ki radi stvar opravijo doma, vajeni opravljati.vetrobransko steklo
Je servis, ki nastopi redko, morda celo nikoli v času, ko ste lastnik nekega vozila. Vetrobranska stekla so namreč zelo kvalitetno narejena, dobro vdeta v karoserijo vozila in obdana z gumo in lepili tako tesno, da stojijo na svojem mestu praktično celo kariero avtomobila.
Vseeno pa se lahko poškodujejo do te mere, da jih je potrebno zamenjati. Hitro se zgodi, da se na steklu pojavi ena ali več majhnih luknjic, ki pogosto nastanejo pri vožnji po terenu posutem z drobnimi kamenčki. Ti vam lahko priletijo v steklo, kot nekakšen šrapnel in sicer izpod vozila, ki vozi pred vami. Še posebej izpod kakšnega tovornega vozila.

Osebna izkušnja je lahko grozljiva

Osebno se mi je to zgodilo skorajda na istem mestu (morda na 200 metrih razdalje) kar dvakrat v roku treh tednov. To je bilo še v času, ko predorov pri Trojanah ni bilo. Vse naokoli stare magistralke je bilo polno kamenčkov in ko sem se vozil v koloni, je počilo, kot bi mi nekdo ustrelil v steklo. Takoj sem zagledal manjšo luknjico in ko sem odpeljal vozilo na zavarovalnico in prijavil škodo, so rekli, da je pametno steklo zamenjati, saj lahko že majhna razpoka pri visokih hitrostih postane velika razpoka in steklo preprosto razpade. Nisem imel izbire. Poiskal sem izvajalca in se naročil za menjavo. Čeprav so steklo uspešno zamenjali, pa so naredili neumnost pod armaturo, tako da sem imel dodatne težave kasneje z ventilacijo.

In še ena podobna zgodba

Minilo je malce več kot dva tedna in na istem odseku, le en ovinek prej kot zadnjič, mi je kamenček zopet priletel v steklo in ga ponovno preluknjalo. In spet sem šel po istih korakih – zavarovalnica, prijava škode, menjava stekla – seveda, na drugem servisu. Verjemite, ko sem dobil v steklo še tretjo luknjico, tokrat kake pol leta kasneje, sem nanjo pozabil pol ure po tem, ko je kamenček priletel v steklo.

Vetrobranska stekla so torej vedno na uradu. Ščitijo nas pred predmeti, dežjem, točo, snegom, prahom in še čim. Ker nam dobro in pošteno služijo, je pomembno, da zanje skrbimo in imamo na vozilu vedno kvalitetno steklo prave debeline – pri dimenzijah tako nimamo izbire.

Še ena za marsikoga povsem postranska zgodba pri opremljanju avtomobila so pokrovi platišč, ki pa so še kako pomembni. Več pa si preberite v povezanem članku.

Članki iz iste kategorije: