žarnice za avto

Kako zamenjati žarnico za avto?

Posted by

Verjetno niste vedeli, da so avtomobilska svetila med najbolj pogosto zamenjanimi avtomobilskimi deli. Na čas njihovega delovanja vpliva kar nekaj dejavnikov. Sama menjava žarnice za avto pa je zna biti precej težja, kot si morda predstavljamo. Nekateri servisi za avtomobile ponujajo povsem brezplačno menjavo avto svetila, zato se je o tej dobro pozanimati tudi pri svojem serviserju.

Dejstvo je, da žarometi postajajo vse bolj zapleteni sistemi, menjava žarnice na vozilu je zato za marsikoga lahko precej težek zalogaj. Zlasti veliko težavo lahko predstavljajo notranji deli avto svetil, saj so pogosto postavljeni tako, da je obenem treba odstraniti še druge dele, na primer notranji del odbijača ali akumulator.

Kdaj avto žarnica hitreje pregori?

Dokazano je, da avto žarnice lahko bistveno hitreje pregorijo, če se luči ob vžigu vozila samodejno prižgejo. Tedaj namreč prihaja do dvojnega napetostnega šoka. Luči posvetijo ob prvem obratu ključa, nato pa se znova ugasnejo ter ponovno prižgejo, ko se zažene motor.

različne žarnice za avto
Žarnice za avto lahko bistveno hitreje pregorijo, če se luči ob vžigu vozila samodejno prižgejo.

Pri nas je uporaba žarometov na cestah obvezna. Sam čas vožnje pa zelo vpliva na dobo trajanja svetila. Med drugimi razlogi, zakaj avto žarnica lahko pregori, so tudi kakovost in vrsta svetila, prav tako kakovost električne napeljave ter ne nazadnje še vožnja po luknjastem vozilu.

Uporaba ksenoskih avto luči

https://www.youtube.com/watch?v=BxEVQMehuc4
Kako se vgradijo avto deli kot so ksenonske žarnice?

Če namesto klasičnih halogenskih avto žarnic uporabljate ksenonske, imate z menjavo avto svetila precej več dela. V tem primeru gre namreč za drugačno električno napeljavo. Ksenonski žarometi delujejo pod zelo visoko napetostjo ter so opremljeni s prav posebnimi transformatorji. Menjava je posledično najbolj varno izvedena, če žarnice na vozilu zamenja kar strokovnjak.

Če bi radi notranjost avtomobila osvetlili v svojem stilu, s klikom na povezavo preberite članek o LED trakovih za avto.

Članki iz iste kategorije: