Temelji mladinske sobe

Posted by

Pri opremljanju mladinskih sob moramo biti pozorni na nešteto detajlov, seveda ravno tako, kot v drugih bivalnih prostorih. A kdo bi si lahko vnaprej zamislil s koliko težavami vse se lahko ne sreča – dokler se v resnici z njimi ne sreča prvič. Ko smo postavljeni pred dejstvo, je pogosto potrebna hitra odločitev, ta pa ni nujno najbolje premišljena. Obrtnik nam predlaga svoje, naša draga mladina ima svoje ideje in želje, starši spet drugačne, sosed je rekel tako, starosta – dedi – pa ima desetletja povsem drugačnih izkušenj. A potrebno je poslušati vse ideje, izbrati najboljše in se na koncu odločiti tako, da bo najbolj prav ravno za mladostnike, ki bodo v tej sobi bivali.mladinske sobe

Kam po opremo

Opremo lahko danes naročite po spletu, se odpeljete v eno od mnogih trgovin s pohištvom ali pa pokličete mizarja in skupaj načrtujete opremljanje prostora od samega začetka. Sam imam največ izkušenj ravno s takšnim načinom. Oče me je že kot malega naučil kako se najprej opravi vse meritve, izriše tloris in nariše okvirno skico. Upoštevati moramo, da morajo v prostor priti nekatere ključne komponente. Naprimer v spalnici bo zagotovo postelja, v kuhinji pomivalno korito in hladilnik, pri tem je potrebno upoštevati tudi koliko je prostora, kje stoji okno, da bomo imeli dovolj dnevne svetlobe za delo, pa na koncu koncev tudi takšne reči, kot so širine vrat, da ne kupimo hladilnika, ki ga v prostor sploh ne spravimo ali pa pralnega stroja, ki se kopalnici nikakor ne more stisniti med steno in denimo rob kopalne kadi. Poznam celo primere, ko so na koncu zaradi takšnih dogodkov hiteli v kompletno prenovo in odstranjevali kopalne kadi ter nameščali tuš kabine, da so pridobili na prostoru.

Načrtovanje mladinske sobe

Pametno se je v trgovino najprej odpraviti po ideje, ko jih imate dovolj, pa naredite dober načrt. Načrt naj vključuje izris prostora, nato vanj vrišite vse elemente, seveda ne pozabite na pravilne meritve. Poleg tega morate paziti kako postaviti hišne elemente, da ne boste zasedli radiatorja ali z omaro prekrili okna, prav tako pa na to, da se bodo vrata v sobo še vedno lahko odprla ali da bo svetloba iz luči padla na delovno mizo – sicer boste kmalu montirali še eno na bližnjo steno. Nakup luči je pri tem še najmanj, potrebovali boste še električarja, da vam bo na varen način potegnil kable, naredil nova stikala in podobno.
Mladinska soba (prevc.si) je eden najbolj pomembnih prostorov za življenje najstnika, zato jo pametno načrtujte, se pogovorite z njim o njegovih željah in jih tudi upoštevajte. Ne recimo »ah, saj tega ne potrebuješ«. V mislih imejte tudi reči, na katere včasih nočete niti pomisliti, ja postelja bo morala biti tako široka, da bo pri hčerki lahko kdaj prespal kakšna prijateljica in slej ko prej tudi kak fant.

Članki iz iste kategorije: