Kupujete nepremičnino?

Posted by

Se odločate za nakup nepremičnine na S primorskem, na Dolenjskem, na Pomurskem? No, za katero koli regijo se boste na koncu odločili, vam bomo v nadaljevanju dali nekaj nasvetov, ki bodo zagotovo dobrodošli za vse tiste, ki se ravnokar odločate o nakupu stanovanja. Pred nakupom je potreben dober premislek o kar nekaj dejstvih, ki so spremljevalec vsakogar, ki se odloča za ta korak.Kot prvi korak vam svetujemo, da naredite seznam želja in definirate vaše potrebe. Predlagamo vam, da v obzir vzamete potrebe celotne družine. Ker vam na koncu najverjetneje ne bo uspelo uresničiti vseh vaših želja, vam svetujemo, da razvrstite potrebe po pomembnosti. Tako se boste na koncu lažje odločili med več možnimi variantami.

nakup nepremičnine

Prav tako morate razmisliti o finančnih zmožnostih, ki bodo prav tako vplivale na izbiro nepremičnine. Dobro preračunajte, koliko stanovanjskega kredita si lahko privoščite in kakšne obroke še lahko plačujete. Poleg stanovanjskega kredita ali pridobitve hipoteke, pa morate v obzir vzeti še ostale stroške, kot so na primer redni stroški vzdrževanja in celovito stanovanjsko zavarovanje, davki, ipd..

Ko ste prva dva koraka storili sledi pregled ponudbe nepremičnin na spletnih straneh in v tiskanih medijih. Ko si ogledujete ponudbo, bodite pozorni na stvari, ki lahko vplivajo na varnost, zavarovalno premijo in na stroške vzdrževanja. Ob tem seveda najprej mislimo na lokacijo nepremičnine, potem na starost nepremičnine, kakovost gradnje in zastaranje stavbe.

Preden se odločite in oddate svojo ponudbo, zahtevajte dokumentacijo o objektu. Z dokumentacijo boste preverili lastništvo, obstoječo zavarovalno polico, morebitna bremena na premičnini in podobno.
Ko ste se to storili sledi sam nakup in oblikovanje prodajne pogodbe. V prodajni pogodbi so zelo pomembne določbe o opisu nepremičnine, ki je predmet prodaje, kupnini, izročitvi nepremičnine, vpisu v zemljiško knjigo, bremenu davkov…

Po opravljenem nakupu vam svetujemo, da nepremičnino skrbno pregledate in ste pozorni na morebitne skrite kot tudi ne skrite napake. Po odkritju morebitne napake imate namreč le osem dni časa, da prodajalca obvestite, v nasprotnem primeru garancijsko pravico izgubite.

Preberite še naslednji članek: Prodaja nepremičnin v Sloveniji – zakaj v nekaterih primerih traja dlje časa

Članki iz iste kategorije: