Računalniška pismenost je danes nujna!

Posted by

Brez uporabe računalnikov pri delu in v vsakdanjem življenju danes ne gre več. Ne le, da uporabljamo osebni računalnik, temveč tudi mnoge druge naprave, ki se z njim povezujejo, na primer pametni telefon, kamero in športno uro, prav tako pa ne moremo brez spleta. Osnovna računalniška pismenost, ki je še desetletje nazaj zahtevala, da znamo uporabljati osnovne programe, na primer za pisanje besedil, pripravo prezentacij in urejanje slik, da znamo pobrskati po spletu in uporabljati elektronsko pošto, danes ne zadostuje več. Od posameznikov se na delu pričakuje še marsikaj drugega, prav tako pa brez dodatnih znanj ne gre pri hobijih.

Katere so tiste osnove, ki jih moramo poznati?

Kar nekaj je izrazov in postopkov, pri katerih se nam lahko obrestuje, če jih obvladamo. Razlago, karakteristike in praktično uporabo lahko poiščemo na spletu, na primer na blogu, kjer svoje znanje deli IT mojster Žiga – specialist za računalništvo, ki se ukvarja s tematikami na poljuden in razumljiv način.

1. Ko razmišljate o nakupu računalnika, morate poznati njegove osnovne sestavne dele in njegovo zmogljivost, sicer lahko hitro kupite takšnega, ki vam ne ustreza ali je celo zastarel. Pozanimati se velja o tem, kaj odlikuje najboljši sodobni prenosnik, namizni računalnik, tablico in pametni telefon. Seveda pa je po drugi strani potrebno tudi pretehtati, ali dejansko potrebujete ta hip najbolj zmogljiv računalnik na trgu.

2. Pri vseh pogovorih o spletu je dobro poznati vsaj nekaj osnovnih platform, ki nam omogočajo izdelavo spletnih strani, na primer WordPress, ter izdelavo spletnih trgovin, na primer Magento.

3. Kadar se ukvarjamo s spletnimi stranmi, je potrebno razumeti pomen domen, pomen različnih vrst gostovanja in s tem tudi odlike dobrih ponudnikov oziroma dobrih strežnikov. Brez tega se ne morete lotiti izdelave lastne spletne strani.

4. Za nekaj dodatnega znanja se priporoča, da se seznanite z osnovami spletne analitike in optimizacije. Marsikdaj se namreč pričakujejo predlogi glede izboljšav, ki prinesejo višji obisk strani.

5. Med povsem vsakdanje se danes šteje uporaba družbenih oziroma socialnih omrežij. Potrebno je znati uporabljati vsaj Facebook, Twitter, Instagram in Pinterest.

6. Cilj udejstvovanja na spletu je običajno povečanje prodaje, za to pa moramo vedeti nekaj osnov o spletnem marketingu in oglaševanju. Poučiti se velja o različnih načinih marketinga, na primer e-mail marketingu, ter o raznih načinih oglaševanja, na primer na socialnih omrežjih, skozi sistem Google in podobno.

Da bi veljali za računalniško pismene, ni nujno, da imamo IT znanje v malem prstu, dobro pa je, da smo seznanjeni z osnovami. Tako vsaj vemo, o čem teče beseda in lahko sodelujemo s svojimi vprašanji ali predlogi.

Članki iz iste kategorije: