Na pomoč, računalnik je počasen!

Posted by

Za to, da vaš namizni računalnik ali prenosnik postane počasen, lahko obstaja več različnih razlogov. Največkrat pa gre za preprosto dejstvo, da ste računalnik preveč obremenili. Različni programi med svojim delovanjem lahko precej upočasnijo delovanje računalnika, še posebej, če jih imamo odprtih več hkrati. Če k temu dodamo še brskanje v več zavihkih naenkrat, naš prenosni ali namizni računalnik obremenimo tako zelo, da enostavno ne zmore več.

Kaj storiti, da bo računalnik delal hitreje?

Ko naš namizni računalnik ali prenosnik začne delovati počasneje, je treba nemudoma ukrepati. Treba je ugotoviti, kje je vzrok, predvsem pa poskrbeti za to, da bomo računalnik manj obremenjevali. V nadaljevanju vam predstavljamo preprost način za odkrivanje vzroka počasnega delovanja vašega računalnika:

  1. Zaženemo Upravitelja opravil – S pritiskom tipk ctrl + alt + delete lahko zaženemo program z imenom Upravitelj opravil. Tako se nam bo prikazala tabela, v kateri bodo našteti čisto vsi programi, ki trenutno delujejo na našem računalniku. Poleg trenutno odprtih programov ali aplikacij pa lahko na tak način vidimo tudi vse procese, ki se odvijajo v ozadju.
  2. Preverimo, kakšen CPE imajo posamezni programi – S pomočjo Upravitelja opravil lahko preverimo, kakšen delež polnilnika zaseda posamezna aplikacija oziroma proces, kar označujemo s kratico CPE. Večja kot je CPE, bolj aplikacija obremenjuje računalnik.
  3. Preverimo, katere aplikacije oziroma programi najbolj obremenjuje naš prenosni ali namizni računalnik – Tabela v Upravitelju opravil nam pove, katera aplikacija oziroma program najbolj obremenjuje naš računalnik. Če je to na primer eden od brskalnikov, je smiselno preizkusiti drug brskalnik. Nekateri brskalniki namreč pomnilnik obremenjujejo veliko manj kot drugi.

In rešitev?

Kadar nam Upravitelj opravil pove, da naš namizni računalnik ali prenosnik obremenjuje program, ki ga nujno potrebujemo, je rešitev le ena: nadgradnja računalnika ali nakup novega. Pogosto so prenosniki hitreje obremenjeni, saj imajo manj pomnilnika, zato je za zahtevne programe velikokrat edina rešitev le nakup zelo zmogljivega prenosnika ali pa namizni računalnik. Temu lahko dokupimo več pomnilnika ter tako povečamo njegovo zmogljivost. To lahko storite sami ali pa s pomočjo računalniškega servisa. Tam vam bodo tudi najbolje znali svetovati, ali se vam bolj splača nadgradnja računalnika, ali pa nakup novega.

Preberite si še nov članek, ki govori o tem kako deluje hosting Hrvaška.

Članki iz iste kategorije: