Neplodnost – kako povečati možnosti za zanositev?

Posted by

Zanositev po naravni poti za marsikateri par žal ni samoumevna. Čeprav se o tem ne govori veliko, pa je neplodnost dokaj pogosta težava. Nekateri ocenjujejo, da je neplodnosti celo vedno več, kar je povezano s stresnim življenjskim slogom, pa tudi z vedno višjo starostjo, pri kateri se pari odločajo za otroke. Pri nekaterih parih do zanositve pride brez težav, pri drugih pa se to zlepa ne zgodi. Vzrok za to je lahko tudi neplodnost.

Kakšni so vzroki za neplodnost?

Vzroki za neplodnost so lahko zelo različni in se lahko razlikujejo od para do para. Kot že rečeno, do določene mere na težave pri zanositvi zagotovo vpliva sodobni življenjski slog, zato nekateri govorijo celo o tem, da je neplodnost težava sodobnega časa, ki bo v prihodnosti postala še večji problem. Spet drugi vzroke za težave pri zanositvi in neplodnost iščejo v vedno višji starosti, pri kateri se pari odločajo za zanositev. Do neke mere seveda to lahko drži, a to nikakor ni edini vzrok za neplodnost. Plodnost z leti oziroma s staranjem običajno res pada, ne pomeni pa, da je višja starost para avtomatično razlog za neplodnost. 

V resnici so še večkrat vzroki za neplodnost medicinske narave, kot na primer:

  • okvare jajcevodov,
  • motnje ovulacije,
  • endometrioza,
  • nepravilnosti maternice,
  • slabša kvaliteta semena.

Takšne težave za neplodnost se da rešiti z različnimi medicinskimi posegi in terapijami, za katere se odločite na podlagi posveta z ginekologom. Ta je tudi pravi naslov za vsa vprašanja in dileme, s katerimi se soočate. Če imate težave na tem področju, z obiskom ginekologa tako nikar ne odlajšajte!

Kako povečati plodnost?

Velikokrat vzrokov za neplodnost tudi ne moremo določiti. V takšnih primerih je dobro sprejeti splošne ukrepe in poskrbeti za čim manj stresen način življenja ter zdrav življenjski slog. Dokazano je namreč, da to lahko vpliva na zanositev oziroma povečanje plodnosti, če seveda za neplodnost ni medicinskega vzroka. Zelo koristna je tudi fizična aktivnost. Možnosti za zanositev lahko povečamo tudi z jemanjem prehranskih dopolnil, ki poskrbijo za izboljšanje hormonske slike in plodnosti. Nato pa je treba dati samo še času čas in počakati, da pride do zanositve in da se na nosečniškem testu pokaže tista tako zaželena modra črtica …

Članki iz iste kategorije: