Kaj storiti v primeru težav z zanositvijo?

Posted by

Neplodnost je razmeroma pogosto stanje, ki se pojavlja v kar šestini parov, ki se odločijo za otroka. Težave z zanositvijo imajo različne vzroke in posledice, prav tako lahko težava tiči v obeh partnerjih. Med moškimi in ženskimi vzroki je približno enakomerno razmerje, seveda pa se to ugotavlja pri vsakem primeru posebej in statistika sploh ne igra posebej pomembne vloge.

Vzroki za neplodnost pri ženskah

Med vzroki prevladujejo zdravstvene težave, ki prizadenejo spolovila in rodila. Pri ženskah je zelo pomemben dejavnik starost, ki je neposredno povezana s plodnostjo – že okoli 40. leta bo večina žensk naletela na težave pri zanositvi in zanositev ne bo mogoča, v tem času je plodnih manj kot polovica žensk, do 50. leta pa se delež zniža na praktično ničlo.

Pri ženskah so med vzroki za neplodnost najpogostejše težave z ovulacijo, pa tudi poškodbe jajcevoda, maternice in materničnega vratu. To so dejavniki, ki neposredno vplivajo na možnosti zanositve, zato si zaslužijo tudi največ pozornosti, če se pojavijo težave.

Nadalje pa lahko pride do hormonskih neravnovesij, lahko tudi do neravnovesij zaradi nezdravih prehranjevalnih navad, prekomernega uživanja alkohola ali drog, včasih so razlog tudi ciste ali tumorji. Med vzroki za neplodnost pri ženskah najdemo tako prekomerno telesno težo kot podhranjenost, težave z zanositvijo se rade pojavijo pri ženskah, ki se ukvarjajo z napornimi fizičnimi aktivnostmi in izgubijo velik delež telesne maščobe.

Vzroki za neplodnost pri moških

Pri moških med vzroki za težave z zanositvijo prevladujejo težave s spolnimi žlezami, ki se kažejo v manjšem številu spolnih celic, lahko tudi v težavah pri izločanju spolnih celic. Prav tako imajo lahko spermiji prekratko življenjsko dobo ali se nezadostno gibljejo, kar spet povzroča neplodnost, saj ne morejo uspešno doseči jajčeca. Do takšnih stanj pride zaradi vnetij mod, morda so razlog tudi otekle žile ali pa kakšne težave v razvoju.

Nadalje pa na kakovost spolnih celic vplivajo še mnogi drugi dejavniki, spet izstopa uporaba alkohola, tobaka in drugih drog, relativno pogosta so tudi hormonska neravnovesja. Je pa vzrokov za težave na tem področju še veliko, od genetskih dejavnikov do izpostavljenosti radioaktivnemu sevanju, nenazadnje pa lahko razvoj spolnih celic ovira tudi pretesno spodnje perilo ali pa težave povzroči močan udarec v moda.

Področje moške neplodnosti je relativno slabo raziskano in v mnogih primerih vzroki preprosto niso znani. Prav tako je možno, da pride do težav v samem spolnem odnosu – morda sta oba partnerja plodna, a ne moreta vzpostaviti učinkovitega prenosa spolnih celic. Spet je pomembno, da se individualno obravnava vsak par, saj se težave ugotavljajo na podlagi vsakega primera posebej. Običajno se izvedejo nekateri testi za preverjanje kakovosti spolnih celic, izvede se tudi krvni test za ugotavljanje hormonskih ravnovesij.

Članki iz iste kategorije: