Najboljši način za ogrevanje osebnih in poslovnih prostorov

Posted by

Vedno večja obremenjenost okolja in zahteve ljudi so bili pobuda za razvoj novih načinov ogrevanja in hlajenja. Tako so toplotne črpalke postale odlična alternativa klasičnim pečem in drugim grelnim telesom. Vedno več posameznikov se za njih odloča, saj porabijo izredno malo električne energije in delujejo zelo učinkovito. Poleg tega pa ne potrebujejo veliko vzdrževanja, saj imajo zelo dolgo življenjsko dobo. Črpalka pa tudi očisti zrak in odstrani vlago, kar dodatno pripomore k večji udobnosti našega doma ali poslovnega prostora.

Toplotne črpalke spadajo pod zeleno tehnologijo ogrevanja

Moderne toplotne črpalke uporabljajo za svoje delovanje električno energijo. Ne potrebujejo plina in drugih fosilnih goriv, saj vso toploto pridobijo iz zunanjega okolja. To storijo tako, da preko različnih tehnologij izkoristijo toploto, ki se že nahaja v zunanjem zraku. To toploto pa premaknejo v naše bivalne prostore preko kompresorja, uparjalnika in evaporatorja. Ker črpalke ne uporabljajo nevarnih gorilnih sredstev in drugih tekočin, se štejejo pod zeleno tehnologijo ogrevanja. 

Moderna toplotne črpalke
Moderne toplotne črpalke uporabljajo za svoje delovanje električno energijo.

Kompresorji v črpalkah ne ustvarijo veliko hrupa

Vsaka toplotna črpalka in klimatska naprava vsebuje kompresor. Potrebujeta ga za pretok hladilnega plina iz zunanje do notranje enote in obratno. Omenjen plin skrbi za ogrevanje in hlajenje med uporabo obeh naprav. Do nedavnega so kompresorji proizvajali dokaj veliko hrupa med delovanjem. Dandanes pa temu ni tako, saj so postali veliko bolj učinkoviti. Poleg tega pa klime in toplotne črpalke uporabljajo kompresor z večstopenjskim delovanjem. Njegova pomembna sposobnost je ta, da se prilagodi dejanski potrebi po hlajenju ali ogrevanju. Tako se močno zniža hrup, ki ga proizvaja, kot tudi poraba električne energije, ki jo kompresor potrebuje za svoje delovanje.

Nizka poraba energije in učinkovito delovanje toplotne črpalke

Električne toplotne črpalke imajo tudi funkcijo hlajenja. To je tudi eden izmed mnogih razlogov, da se za njih odloča vedno več osebnih in poslovnih uporabnikov. Poleg tega pa porabijo veliko manj električne energije kot plinske peči in mnogo drugih grelnih teles, ki uporabljajo fosilna goriva. Če jih primerjamo s klasičnimi pečmi, so do 300% bolj učinkovite pri ustvarjanju toplote. Z nizko porabo energije in visoko učinkovitostjo nam pomagajo prihraniti veliko stroškov na mesečni in letni ravni. Samo črpalko lahko pustimo delovati skozi celo leto, saj kot prej omenjeno lahko tudi hladi notranjost našega doma.

Boljša kvaliteta zraka v našem domu

Toplotne črpalke ne prenašajo zraka iz zunanjega okolja v notranje. Prenašajo samo toploto. To pomeni, da zrak v notranjosti naše hiše samo kroži po sistemu. Velika prednosti pri tem pa je to, da sama črpalka tudi čisti zrak. To naredi z uporabo naprednih HVAC tehnologij, ki odstranijo pršice, prah, vlago in druge nečistoče iz zraka. Tako je ljudem, ki imajo občutljiva dihala, omogočeno veliko lažje preživljanje pomladnih in poletnih mesecev, ko je v zraku veliko alergenov.

Članki iz iste kategorije: