Himalajska sol in njene prednosti pred navadno, morsko soljo

Posted by

Kako se pridobiva morska sol, je zagotovo večini jasno, saj je solinarstvo tudi del naše kulturne dediščine in ga zato vsaj delno poznamo. Morska sol se pridobiva v bazenih na solinah, žetev pa postreže z novonastalo soljo, pridobljeno iz morja s pomočjo izhlapevanja vode. Morska sol je torej sveža sol. Himalajska sol pa je kamena sol. Tudi ta je nastala z izparevanjem morske vode, vendar po oceni zgodovinarjev ter geologov že okoli 250 milijonov let nazaj, ko se je ob velikih tektonskih premikih ujelo med kamnine ter izparelo pramorje.himalajska-sol Glavna razlika med eno in drugo vrsto soli je torej v času nastanka – in tu se že pojavi prva prednost, ki jo ima himalajska sol pred navadno morsko soljo. Kakšna? Dejali smo že, da je morska sol sveža in pridobljena iz morja, kakršnega imamo danes. Vsi pa vemo, da so svetovni oceani in morja danes precej onesnaženi – celo s težkimi kovinami, zaradi katerih se na primer nosečnicam odsvetuje uživanje posameznih vrst rib. Himalajska sol, ki je nastala tako daleč v preteklosti, pa je sol, ki velja za čisto. Ne le, da je nastala pred milijoni let, temveč se je ves čas napredka civilizacije tudi skrivala globoko pod zemljo, kar pomeni, da je ostala zaščitena in neonesnažena. Iz rudnikov pa jo še danes pridobivajo ročno – minerale izkopljejo, zdrobijo in osušijo na soncu.
Da je himalajska sol drugačna od navadne, pa je seveda jasno tudi že iz njenega videza. Je namreč zanimive oranžno rožnate barve, ne pa bele. Zakaj? Ker pravzaprav ne gre za tako čisto sol, kot je morska, ki jo lahko povsem mirno označimo za natrijev klorid. Kemijska analiza himalajske soli pokaže, da se v njej skriva mnogo več: kar 84 različnih naravnih elementov in mineralov. To pomeni, da predstavlja za človeško telo veliko večjo hranilno vrednost, saj mu daje več kot natrijev klorid. Ne skrbi torej zgolj za izboljšan okus jedi, temveč tudi sama po sebi hrani z minerali, ki so nujno potrebni za delovanje človeškega telesa.sol-himalajska
Pravijo, da himalajska sol pomlajuje, česar seveda ne moremo dokazati, lahko pa rečemo, da zaradi svoje hranilnosti gotovo vpliva tako na lepšo kožo kot tudi na zdravje kosti, zob in drugih telesnih organov – torej lahko rečemo, da pomaga za daljše in bolj zdravo življenje. Ugodno naj bi vplivala na dihala in čistila sinuse, odpravljala krče v mišicah, blagodejno delovala na ožilje, spodbujala delovanje ledvic, jeter in žolčnika, nam pomagala za boljši spanec, uravnavala kislost telesa in krvni sladkor, prebavo ter celo vplivala na možgane in živčevje z izboljšanjem živčnih povezav. Prav zato velja himalajska sol že od nekdaj za zelo cenjeno in so jo včasih uporabljali celo kot plačilno sredstvo, danes pa je zlata vredna predvsem za tiste, ki pazijo na svoje zdravje ter si želijo na naraven način poskrbeti za zdravljenje in vzdrževanje zdravja ter zdravo prehrano v sožitju z naravo.

Oglejmo si še kako lahko goji jagode vplivajo na dobro počutje.

Članki iz iste kategorije: