Kamnoseki za oblaganja

Eden najstarejših poklicev na svetu

Posted by

Ljudje po celem svetu imamo poseben odnos s kamnom. Temu je tako, saj nam je skozi tisočletja nudil zavetje pred kruto naravo. Obenem pa smo lahko iz njega izdelovali priročna orodja, ki so nam pomagala pri lovljenju živali, grajenju osnovnih stavb ipd. Vse to je vodilo, da je poklic kamnoseka eden izmed najstarejših in najbolj spoštovanih na svetu. Dandanes, kljub porastu umetnih materialov za grajenje, ostaja kamen še vedno izredno popularen material za oblaganje sten, izgradnjo raznih objektov ipd.

Začetek civilizacije so zgradili kamnoseki

Začetki vseh velikih civilizacij so lahko v večini še dandanes opazni v obliki čudovitih kupov ter zgradb iz kamna. Za izgradnjo teh pa so bili zadolženi kamnoseki. To je poklic, ki ga dandanes še vedno opravljajo mojstri, ki manipulirajo s kamnom z različnimi orodji.

Kamnosek pri delu
Kamnosek je eden izmed najstarejših poklicev

Res pa je, da jim moderna orodja močno olajšajo grajenje in ustvarjanje raznovrstnih arhitekturnih čudežev iz kamna, kot so spomeniki, kipi, dekoracija za hiše, razne strukture ipd.

Kamnoseštvo je razdeljeno v tri področja

Kot vsak poklic, je tudi kamnoseštvo razvejano v več različnih disciplin. Tako poznamo področja, ki so:

Kamnoseki rezkarji

To so mojstri, ki z izredno natančnostjo izrežejo razne vrste kamna v oblike živali, rastlinja ter razne druge modele.

Kamnoseki za oblaganja

To so kamnoseki, ki se specializirajo za pritrjevanje izrezljanih kamnov v hiše, stene, tla ter druge podloge in površine.

Video: Poklic kamnosek

Kamnoseki za spomenike

Kamnosek za spomenike je ena izmed najstarejših vej oziroma disciplin v kamnoseštvu. To je mojster, ki izrezlja spominke, nagrobnike in druge strukture iz kamna, ki služijo v spomin določeni osebi, družini, dogodku ipd.

Dejstvo je, da je kljub modernim orodjem, kamnoseštvo zahteven poklic. Velikokrat je to zelo fizično delo, saj zahteva plezanje in delo na terenu. Obenem pa je vključeno tudi plezanje po odrih, delo na kolenih, dvigovanje težkih predmetov ipd.

Naloge mojstra kamnoseka

Kamnosek ima veliko nalog. Vedno pa ima tudi na razpolago osnovna orodja, kot je kladivo in dletev. Uporablja pa tudi druge stroje in orodja, ki so računalniško vodena. Sam kamnosek tudi opravlja čistilne in popravljalne naloge na stavbah, kipih, grobovih in drugih objektih. Pri samem delu pa nosi zaščitna oblačila, saj zagotavljajo večjo varnost in bolj učinkovito delo.

Kamnoseki pa opravljajo tudi specifične funkcije oziroma naloge, kot so:

  • Delo po arhitekturnih načrtih in slikah
  • Previdnost in natančnost pri delu s kamnom
  • Natančno računanje dolžin, globin, višin in drugih lastnosti objektov

Odlične kamnoseške storitve lahko zasledimo na naslovu www.vmkunovar.si/kamnosestvo. Na omenjenem naslovu lahko najamemo vrhunske kamnoseške mojstre, ki opravljajo raznovrstna gradbena, vzdrževalna in popravljalna dela.

Članki iz iste kategorije: