Trije stebri spletne predstavitve

Posted by

V današnjih časih je spletna stran nekaj povsem vsakdanjega. Morda bi lahko celo zapisali, da podjetje, ki na spletu ni prisotno, ne obstaja. No, takšna izjava je pretirana, zagotovo pa drži, da takšno podjetje zamuja številne priložnosti. Ste morda tudi sami v podobni situaciji, ko veste, da bi spletno stran preprosto morali imeti, vendar je zaradi tega ali onega razloga še vedno nimate?spletna-stran-wwwNikar ne čakajte, temveč kar hitro pričnite delati na treh glavnih stebrih, ki vam bodo omogočili odlično osnovo za postavitev spletne strani.
Ko boste članek prebrali, pa se odpravite še na spletno stran Svet računalništva, kjer boste našli cel kup nasvetov, povezanih s postavitvijo in oglaševanjem spletne strani.

1. steber: Domena

Vaša spletna stran bo morala biti nekje na spletu dostopna. Da jo uporabniki spleta najdejo, poskrbi domena. To je spletni oz. URL naslov, na katerem je mogoče obiskati spletno mesto.
Pri izbiri imena domene bodite zelo previdni, saj vas bo neustrezna izbira lahko drago stala. Spomnite se kratkega in odmevnega imena, ki si ga bo vsakdo hitro zapomnil. V primeru podjetja bo zagotovo najbolje, da domeno poimenujete kar po podjetju ali blagovni znamki.
Na voljo je več domenskih končnic. Za stran v slovenščini vam priporočamo domeno .si, za stran v nemščini .de ali .eu, za stran v angleščini pa .com ali .net.

2. steber: Gostovanje

Brez domene in spletnega gostovanja ne bo spletne strani. Domeno smo »obdelali« v prejšnji točki, zdaj pa nekaj besed namenimo še gostovanju. Gre za zakup strežnika, ki je brez prestanka povezan s spletom, na njem pa gostujejo datoteke vaše spletne strani.
Če boste na spletu malo pobrskali glede omenjene storitve, boste hitro opazili, da obstaja cela vrsta ponudnikov gostovanja – tako domačih kot tujih. Pri izbiri ponudnika upoštevajte predvsem mnenja drugih naročnikov, ki jih najdete na forumih, v raznih blog objavah ter na družbenih omrežjih.

3. steber: Spletna stran

Tako, sedaj imate registrirano domeno ter zakupljeno spletno gostovanje. Čas torej je, da spletno stran preselite na internet. No, če le-te še nimate pripravljene, je vsekakor čas, da pričnete delati na tem.
V kolikor se boste odločili za izdelavo spletne strani v lastni režiji, pred pričetkom poiščite spletne vodiče, nasvete, smernice in primere dobre prakse. Nikar se z glavo ne zaletite v steno in ne postavite spletne strani le za to, da jo boste imeli. Vzemite si čas, napor vložite v kakovost in naj stran dobro služi svojemu namenu.

Članki iz iste kategorije: