Maca, gomolj za ženske težave

Posted by

Če ste ženska po petdesetem, ki morda že občuti prve znake mene, potem so vam prijateljice, sorodnice, sodelavke in znanke gotovo že priporočile, da pri tovrstnih težavah odlično pomaga maca. Gomolj, ki uspeva v Južni Ameriki na neverjetnih nadmorskih višinah, naj bi namreč v času mene poskrbel, da ne boste imeli toliko težav.macaA kadar povprašate kaj več, gotovo ugotovite, da vam ne vedo povedati kaj bistvenega. Maca se med ženskami vedno priporoča, saj iz različnih virov slišijo, da je učinkovita, malo pa jih je, ki vedo kako in zakaj jo velja uživati. A tako kot pri drugih prehranskih dodatkih s čudežnimi močmi tudi tu velja, da se velja najprej dobro pozanimati ter se izobraziti, šele nato pa pričeti nekaj uporabljati.

Čudežna maca?

Maca je postala pri nas izjemno priljubljena v zadnjem desetletju, prej pa za to kulturno rastlino iz Andov skorajda nihče ni slišal. Nič nenavadnega, kajti visokogorski Indijanci so jo uporabljali za prehrano, tako kot se pri nas uporablja krompir – šlo je za gomolj, ki je hranljiv, poleg tega pa je to kulturna rastlina, ki edina uspeva na tako visoki nadmorski višini. Vendar pa maca v sebi poleg klasičnih makrohranil skriva več in ni zgolj »krompir« – analiza mikrohranil je razkrila, da so v njej dejansko vse tiste snovi, ki jih človeško telo potrebuje za dobro delovanje, a jih na visoki nadmorski višini dejansko ne more dobiti iz nobenega drugega vira. V maci so najrazličnejši minerali, vitamini, maščobe ter aminokisline ter druge učinkovine, ki skrbijo, da lahko ljudstva v Andih živijo zdravo.

Od »krompirja« do prehranskega superživila

Če maca omogoča življenje v neprijazni pokrajini na več tisoč metrov, potem je potrebno preveriti, kakšen vpliv ima lahko na človeka, ki živi v razvitem svetu, v nižini. In tu se je pokazalo, kaj vse zmore maca: vpliva na fizično in umsko zmogljivost ter vzdržljivost, izboljša koncentracijo, okrepi imunski sistem, preprečuje nihanja razpoloženja, upočasnjuje staranje, vpliva na telesno težo, preprečuje osteoporozo, skrbi za srce in žile, znižuje holesterol. To pomeni, da gre resnično za živilo, ki lahko pomaga pri marsikateri tegobi, ki se prične pojavljati v času mene.
Je maca torej priporočljiva? Vsekakor, saj je pri težavah mene bolje jemati naravni pripravek kot zdravila iz velike farmacevtske proizvodnje. Vsekakor pa kupite kakovosten prah mace in ga jemljite natančno v skladu z navodili.

Članki iz iste kategorije: