Hobi – paracord

Posted by

Morda ste že zasledili kakega Slovenca, ki izdeluje izdelke iz padalske vrvice? Če še ne, ga boste kmalu, ta hobi postaja vse bolj priljubljen.

Bodite kreativni, izdelajte si svoje predmete

Izdelovanje predmetov iz paracorda je zanimiv način preživljanja prostega časa. Bolj podjetni od tega celo živijo, povprečen človek pa lahko izdela različne predmete kot darila, ali pa za svoje lastne potrebe. Pri idejah kaj narediti nas omejuje predvsem domišlija. Ljudje tipično izdelajo zapestnice, opremo za psa, kake ovoje za steklenice, obeske za ključe, pasove. Bolj zagnani pa si naredijo tudi mrežo za ležanje, kar pa zahteva kar nekaj potrpežljivosti.

paracord 550

V tem hobiju se najdejo predvsem ljudje, ki imajo radi ročno izdelane izdelke, ter tisti, ki imajo navdušenje za vozle. Kot tak, je primeren hobi primeren za ljudi, ki bi se radi odklopili od hitrega življenja in tiste, ki bi se radi po delu ali družini :), malo sprostili.

Hobija se lotimo tak, da preprosto nabavimo nekaj padalske vrvice, potem pa začnemo z izbiro projekta. To je najlažje tako, da si ogledamo na spletu, kaj se sploh da narediti. Potem pa poiščemo vodič, ali pa si nabavimo kako knjigo o dekorativnih vozlih, s pomočjo katere lahko sami naredimo svoj dizajn.

Paracord najdete v army trgovinah, ter tudi online (paracordguild.com), najpogostejši je tip 550. Našli ga boste v različnih barvah, zanimivo, prodaja ga vse več prodajalcev.

Kaj sploh je paracord?

Paracord je najolska, sestavljena vrv. Tvori jo zunanji ovoj, ter notranje niti, katerih je pri tipu 550 ponavadi 7. Tip vrvi nam pove kolikšna je nosilnost v funtih, torej tam, okoli 250 kg. Zaradi svoje trpežnosti in nosilnosti je paracord vrv postala obvezna oprema za preživetje v naravi, uporablja pa jo vsenamensko tudi vojska.

Članki iz iste kategorije: