Snežne razmere Krvavec

Posted by

Krvavec je znano smučarsko središče, ki je nanenjeno vsem generacijam in se nahaja v občini Cerklje na Gorenjskem. Od Ljubljane je oddaljeno 25 km, od mednarodnega letališča Brnik pa 8 km. Zaživi pozimi, ko pade sneg in ga obišče množica smučanja in zabave željnih smučarjev vseh generacij.

Ker je sneg glavni pogoj za dobro smuko, se moramo pred odhodom tja pozanimati o snežnih razmerah, ki v danem trenutku tam prevladujejo.Smučišće ima 30 km odlično urejenih smučarskih prog, ki se nahajajo na nadmorski višini 1450 – 1971 m. Ta nadmorska višina omogoča čudovite pogoje za smučanje na naravnem in kompaktnem snegu. O snežnih razmerah redno poročajo meterologi z Agencije Republike Slovenije za okolje. Ti spremljajo vremenske slike in satelitske posnetke in redno poročajo o razmerah v vseh letnih časih. Za to morajo imeti določeno znanje in morajo upoštevati temperaturne razmere, količino padavin, pozimi kakovost in debelino snežne odeje, njeno sesedanje in taljenje.

krvavec

Vremenoslovci morajo prebivalce seznaniti z razmerami v visokogorju, koliko novega snega je padlo na staro podlago, povedati nam morajo tudi o nevarnostih snežnih plazov, in četudi je snežna odeja stabilna, se lahko v visokogorju s strmih pobočij, kjer je še stara podlaga, plazi nov sneg.Ob dotoku toplejšega zraka, pa začne sneg hitreje kopneti, kar zahteva še dodatno previdnost. V primeru snežnih plazov morajo metereologi upoštevati stopnje proženja snežnih plazov, ki so določene v petih stopnjah (majhna, zmerna, znatna, velika in zelo velika). Pri tem je potrebno vedeti, kakšna je stabilnost snežne odeje, kakšna je verjetnost ali možnost proženja plazov, navesti pa je potebno tudi priporočila oziroma opozorila glede gibanje po snežni pokrajini. Za informacije o snežnih razmerah, lahko pokličemo tudi snežni telefon in takoj izvemo, kakšne so razmere in ali se lahko odpravimo na smučišče ali je bolje ostati doma. Vse podrobnosti o stanju snežne odeje je potrebno dosledno upoštevati, saj bomo le na ta način brezskrbno uživali v snežnih radostih. Nekateri smučarji se podajo na smučarske proge v neprimernih in nevarnih razmerah in včasih smučajo izven označenih prog, kar je že velikokrat povzročilo hude nesreče s smrtnim izidom, saj so temu botrvali plazovi in udorne jame.

Če želime brezskrbno uživati snežne radosti in se varno spuščati iz snežnih strmin, moramo upoštevati zimske razmere, seznanjeni moramo biti o kakovosti snega, o debelini in trdnosti, o temperaturah in o nevarnostih proženja zemeljskih plazov. V današnjem času računalnikov obstaja tudi spletna stran www.snezni- telefon .si, kjer najdete ažurne podatke orazmerah na vseh slovenskih smučiščih, vključno s cenami poldnevnih, dnevnih in tedenskih smučarskih vozovnic. Ko so snežne razmere na Krvavcu ugodne (http://www.1a-vreme.si), se lahko na mnogih smučiščih,tudi na Krvavcu odpravimo na nočno smuko in sankanje, ki bo pritegnilo še več ljudi, za katere veljajo določeni popusti pri cenah (otroci, študenit in seniorji).

Torej, če smo smučarji in ljubitelji snega nasploh, upoštevajmo podatke in napotke vremenoslovcev in se odpravimo smučat v kraje, ki so varni in vremensko ugodni in po koncu smuke bomo veseli, zavedajoč se, daj smo naredili nekaj za zdravje in se nepoškodovani vrnili domov k družini, ki nas čaka.

Članki iz iste kategorije: