Čiščenje vinilne fasade z belilom

Posted by


Pod nakopičeno umazanijo zunaj se skriva lepa vinilna fasada, ki kar kliče po osvežitvi. Čiščenje fasad iz vinila ni težko ali drago; zahteva le delo. Zaradi padavin in umazanije, ki jo raznaša veter, cvetnega prahu in spor plesni so vinilne obloge z leti videti utrujene, zelene in mračne. Umazanija lahko izgine, vendar so plesni in alge na fasadi trajna težava, ki jo lahko ublažite s čiščenjem vinilnih oblog fasad z belilom.

Katero belilo je najboljše?

Običajno gospodinjsko belilo se dobro obnese. Obstajajo tudi “belila za uporabo na prostem”, ki imajo pogosto dodane površinsko aktivne snovi, ki so koristne za čiščenje zunanjega pohištva ali oblog, poleg tega pa imajo tudi manj razkužil, zato so manj škodljiva za naravo. Belilo je škodljivo za rastline, zato so belila za zunanjo uporabo bolj prizanesljiva, zlasti če jih uporabljate v večjem obsegu na svojem posestvu. Če želite okolju prijaznejšo možnost, se odpovejte klorovemu belilu in zamenjajte ga s kisikovim. Kisikovo belilo brez dušika ali fosfatov je v bistvu izdelano iz sode bikarbone in vodikovega peroksida, pri čemer je stranski produkt le soda bikarbona, zato je varnejše tako za vas kot za planet.

Uporaba belila je škodljiva za okolje.

Preden začnete z delom, poskrbite za ustrezne previdnostne ukrepe

Klorno belilo lahko poškoduje in bo poškodovalo oblačila, pohištvo, oblazinjenje, nezatesnjen les in drugo, zato je pomembno, da ste z belilom previdni ne glede na to, ali je bilo razredčeno ali ne. Pri delu z belilom za vzdrževanje gospodinjstva so priporočljiva zaščitna očala in gumijaste rokavice.

Nosite stara oblačila, za katera ne boste imeli nič proti temu, da se razmažejo belilom. Zaprite vsa okna. Vse bližnje zelenje sperite s cevjo z vodo iz pipe, nato pa med delom občutljivo grmovje in travo pokrijte s ponjavami. To ni delo za vroč sončen dan, saj raztopina belila prehitro izhlapi. Najbolje je, da to opravilo opravite zjutraj in zgodaj ali pozno v sezoni, ko so temperature nižje.

Če je vaša zunanja obloga močno umazana, obvezno uporabite raztopino za čiščenje oblog, ki jo je odobril proizvajalec vinilnih oblog. Klorovega belila ne smete mešati s kakršnimi koli kemikalijami, saj je lahko zelo strupeno, kar velja tudi za kis. Obstajajo pralna sredstva v prahu in nekatera mila, ki so varna za mešanje.

Stvari, ki jih boste potrebovali:

  • plastično folijo
  • lepilni trak in/ali zunanji maskirni trak za les
  • klorno belilo ali kisikovo belilo
  • vrtno cev
  • plastično vedro
  • mehka krtača za čiščenje z dolgimi ročaji
  • goba ali mop
  • vrtni pršilnik

Korak 1: Pripravite delovno območje

S cevjo zalijte vse zelenje, saj ga bo voda zaščitila, če bi nanj prišlo belilo. Vse grmovje in rastline pokrijte s plastično folijo. Z lepilnim trakom oblepite nezatesnjen les.

Korak 2: Zmešajte raztopino

Če uporabljate klorovo belilo, dodajte 1/2 skodelice na 5 litrov vode; za kisikovo belilo uporabite 3/4 skodelice. Kisikovo belilo lahko dodate raztopini za čiščenje vinilnih oblog za večjo moč. Za raztopine belil vedno uporabite plastično vedro ali posodo.

Korak 3: Očistite oblogo

Za vodoravne obloge uporabite mehko krtačo za čiščenje z dolgimi ročaji, da nanesete raztopino in jo rahlo prečistite. Za navpične dele uporabite gobo ali mop. Raztopino pustite delovati vsaj pet minut.

Korak 4: Izperite obloge

Na vrtno cev namestite razpršilno šobo in obloge temeljito sperite z vodo. Počakajte, da se posuši, nato pa se oddahnite in si privoščite ogled dobro opravljenega dela. Morda boste navdihnili svoje sosede.

Članki iz iste kategorije: