Katero akumulatorsko kosilnico izbrati?

Posted by

Kako izbrati kosilnico? Poskusimo razumeti to vprašanje. Kosilnica je nepogrešljivo vrtnarsko orodje, ki pomaga ohranjati vašo trato v dobrem stanju skozi vse leto, vendar je ob tako številnih različnih možnostih včasih težko kupiti pravo izbiro. Morda vas zanima akumulatorska kosilnica, ki je dejansko zelo učinkovita in večino dela opravi kar sama? In, kakšno vlogo ima velikost zelenice oziroma višina trave?

Izbira vrste napajanja je prva stvar o kateri morate razmišljati.

Električne kosilnice na vtičnice so idealne za večino velikosti vrtov, saj lahko kosite, kolikor želite, ne da bi vam bilo treba skrbeti za dolivanje goriva ali polnjenje baterije. So tihe, lahke in enostavne za uporabo. Večja kot je moč električne kosilnice, močnejša je. Vzdrževanje je poceni in enostavno. Dolžina kabla vpliva na doseg in mobilnost pri košnji. 

Ker je za vsako višino trave potrebno nastaviti točno določeno višino reza, ima večina kosilnic možnost prilagoditve višine reza. 

Če nimate dostopa do zunanjega vira napajanja ali če imate velik vrt, kjer preprosto ne morete uporabiti podaljška, je lahko brezžična kosilnica popolna možnost za vas. Ker tehnologija napreduje, lahko nekatere akumulatorske kosilnice delujejo veliko dlje in lahko kosijo večje trate. Večina jih ima litij-ionske baterije, ki imajo veliko moči in se hitro polnijo. Zdaj mnogi proizvajalci ponujajo univerzalne rešitve. To pomeni, da imate lahko več različnih vrtnih električnih orodij, vendar potrebujete samo eno baterijo za njihovo delovanje, kar prihrani denar.

Bencinske kosilnice so primerne za velike vrtove, zaraščeno travo in težje pogoje košnje. Podobne so kosilnicam na baterije, saj so prenosne in zagotavljajo neomejeno gibanje. Pogosto so veliko težje in glasnejše, zahtevajo bencin in olje ter imajo dodatne tekoče stroške goriva. 

Pri izbiri kosilnice upoštevajte velikost vašega vrta. Osredotočite se na širino reza, da ugotovite, kakšno velikost kosilnice potrebujete za svoj prostor. Večja kot je širina košnje, več bo pokošene trave, kar skrajša čas košnje. Vendar je treba upoštevati, da bo večja kosilnica težja, poleg tega pa bo tudi dražja. Torej, če imate manjšo trato, ni vedno pomembno kupiti večje kosilnice samo zato, ker ima širši rez, saj morda ni tako praktična. Upoštevati boste morali tudi zmogljivost posode za zbiranje trave.

Višina košnje je višina, na katero je kosilnica nastavljena za košnjo trave. Različni modeli kosilnic bodo imeli različno število nastavitev, med katerimi lahko izbirate – več nastavitev višine pomeni večjo prilagodljivost. To je še posebej uporabno pri košnji prvič v letu ali če morate pokositi višjo travo, saj lahko pregloboka košnjo naenkrat poškodujete trato.

Torej, ali je akumulatorska kosilnica primerna izbira glede na vaše potrebe?

Članki iz iste kategorije: